Софийският университет Св. Климент Охридски“ отбелязва 135 години от създаването си.

...
Софийският университет Св. Климент Охридски“ отбелязва 135 години от създаването си.
Коментари Харесай

Софийският университет празнува 135-ата си годишнина

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ отбелязва 135 години от създаването си. Това е най-старото и най-голямо висше образователно заведение в страната.

Първият ректор е акад. Александър Теодоров-Балан. Университетът е учреден на първи октомври 1888 година като върховен педагогичен курс.  Централната част на постройката на Алма матер е на стойност 6 млн. златни лв. и е издигната с подаяние на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Идеята да се сътвори българско висше учебно заведение идва още преди освобождението, а през 1880 година Министерството на просвещението внася план в Народното събрание. Едва 8 години по-късно е взето решение Висшият педагодически курс да бъде преобразуван в университет. Вече 135 години университетът отваря вратите си за нови студенти и е част от международните ранглисти за най-хубаво висше учебно заведение в света. В момента университетът има 16 факултета, а образованието е в 120 специалности. Първоначално се е помещавал в постройката, която сега е Факултетът по публицистика и всеобща връзка. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР